Lekker dan die grote tegels

Als je het aanbiedt willen de mensen het ook hebben. En dan heb ik het over groot formaat vloertegels van 120x120 cm. De tegelzetter vindt het leggen niet erg, hij vraagt er extra voor en heeft hulpmiddelen aangeschaft die het werk vergemakkelijken. De leverancier moet maar zorgen dat alles heel uit Italië en Spanje komt en netjes wordt afgeleverd op het eindadres. En dat lukt dus maar mondjesmaat.

 

De grote platen van 120x120 cm worden horizontaal dus plat op elkaar gelegd. Een tegel is dan op zijn zwakst. Tel daarbij een aardig gewicht per pallet of krat op en je weet dat het mis kan gaan.

Na drie grote vloeren van niet de misselijkste fabrieken (Refin, Atlas Concorde, Keope) met veel breuk zonk de moed me in de schoenen. De breuk moest vervangen worden, dus niets verdiend. Van één vloer was de nalevering ook compleet kaduuk. Niet zomaar een puntje eraf,  helemaal in scherven.

 

Ik kreeg acuut heimwee naar de introductie van de 60x60 cm tegel. Dat was toen pas een groot formaat. De tegelzetters keken moeilijk. Lastig hoor, zo’n grote tegel, wat moet ik daar wel niet voor rekenen? Nu lachen we erom. De 90x90 werd de nieuwe 60x60 en nu zitten we nog groter.

 

Met de schade hoef je bij je transporteur niet aan te kloppen, die kijkt je schaapachtig aan. Want hoeveel keer wordt die pallet wel niet over geladen? En heb je hem zelf niet laten stuiteren?  Bij de fabriek hoef je ook niet aan te komen want het zit verpakt in een soort van deugdelijk krat (jaja waarom zit de breuk dan vaak in het midden) en de leveringsconditie is af fabriek, de stinkers. Zijn zij overal vanaf.

 

Ten slotte de klanten geïnformeerd dat ik ze niet meer wilde verkopen. Ze moesten maar een maatje kleiner gaan. Ik wil ook graag met plezier werken en hier werd ik toch zo chagrijnig van. Na aandringen van een klant toch nog een proef gedaan, vloer besteld en een andere transporteur gezocht. Wel peperduur maar de tegels waren allemaal heel. Dus het is kennelijk een keuze tussen de devil en de deep blue sea: of je besteld heel erg veel extra en je transport is ok of je besteld voldoende en je vrachtkosten exploderen. Dat wordt voortaan rekenen geblazen.

 

 

NB De foto boven is van Mirage, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat daar alles goed gaat. Zelfs toen ik één enkele slab moest naleveren aan een klant in Almere omdat de tegelzetter de allerlaatste had laten vallen. Ik snap wel dat mensen niet veel reserve nemen met die joekels van tegels, het zijn ten slotte aardig wat extra meters. Tip: doe het maar gewoon wel want naleveren is altijd meer geld, meer stress en meer gedoe.