Mjin top tien van de hardsteen looks

Een van de meest populaire designs is wel die van Belgisch hardsteen. Vooral in de lage landen.  Je kunt kiezen uit de natuurstenen tegels en de keramische tegels. 

 

De natuursteen variant die uit de bekkens in België komt is voor veel mensen helaas te duur.  

Hoofdbrekens krijg je bij het uitleveren, het zit in kratten waarvan de inhoud zich moeilijk laat tellen. Wel eens zo’n vloer in Oostvoorne geleverd waarbij de klant zei dat er te weinig meters in de kratten zaten en waarbij de fabriek in België zei dat het exact de bestelling was. En dan nog een tegelzetter die liep te kermen dat het materiaal toch wel ongelijk was. Ja, daar is het natuursteen voor en daar is het handwerk voor. Eind van het liedje was natuurlijk dat het ons geld kostte.

 

Heerlijk toen de eerste echt mooie porseleinen varianten van de band rolden in Italië. De tegels leken ook echt op het monster, de hoeveelheden waren in een oogopslag te tellen en de klanten hadden geen last van krassen en vlekken.

 

Het enige dat aandacht vereist is het effect van zo’n donkere vloer in de woonkamer. Er moet veel glas zijn anders wordt het een donker hol. Natuurlijk zijn er ook lichtere varianten beschikbaar in hele mooie grijstinten. Met veel glas moet de tegel naturel/mat zijn en niet lappata/glans want dan zie je strepen met strijklicht. Ook een klacht over gehad. 

 

Zo blijft er altijd wat te prakkiseren, de volmaakte vloer bestaat niet.

 

Een van de leukste e-mails die ik over het Belgisch hardsteen heb gehad is van een grote verwerker in België die foeterde op een van de grootste verkopers in Nederland die blokken uit het Luikse bekken van slechte kwaliteit naar China verscheepte waar een ploeg mensen voor een habbekrats ging hakken, schaven en trommelen. Wat daar uit kwam ging weer op de boot terug naar Nederland en daar werd het voor veel geld verkocht.

De meeste mensen zagen toch het verschil niet tussen de bewerking ver weg en de professionele industrie in Wallonië.

Toch weer die vermaledijde VOC-mentaliteit of is het gewoon slim zaken doen?

 

Ik snap de frustraties van de verwerker, terwijl je een mooie industrie hebt word je aan twee kanten ingehaald. Gelukkig is er ook nog hardsteen nodig voor allerlei andere producten en toepassingen.  

 

Omdat ik nu eenmaal in de tegels zit hierbij mijn top tien van donkere hardsteen looks op dit moment.  Met de klemtoon op moment. Want dit is een nadeel van keramische tegels: de collecties wisselen te snel. Gaat er een tegel uit productie dan kun je er zeker van zijn dat je nog jaren bestookt wordt met telefoontjes en e-mails of je nog voorraad hebt. Zucht. 

 

Bovenste rij van links naar rechts:  Ascot Rue de St. Cloud, B&B Feeling Night, Coverlam Bluestone, Flaviker Nordik, Gazzini Pierres.

Onderste rij van links naar rechts: Isla Stonepit, Kronos Namur, Marazzi Mystone, Sintesi Geo, Provenza Unique.

 

Keuze is gebaseerd op design/beschikbare formaten/prijs-kwaliteit verhouding.