De magie van de visgraat

De visgraat is nog steeds onverminderd populair. Werd het eerst als een klassieke beetje oubollige manier van parket leggen gezien, niets is minder waar in tegelland. De visgraat is helemaal hip. Hoe ontstaat nu zoiets? Ik ben ervan overtuigd dat het begint met het idee van één persoon die het uitwerkt en er een artikel aan wijdt. Dankzij de moderne media kan het opgepikt worden en rond gaan zingen.

 

Jaren geleden kreeg ik van een toenmalige klant een artikel uit de Architectural Digest. Op de foto in het artikel stond een beeldige kamer met een keramische visgraat vloer. Het heette daar “herringbone”.  Het was zo'n foto waar het oog aan blijft hangen en dan snap je hoe belangrijk goede foto's zijn om je product te vermarkten. Ik kan deze foto helaas niet laten zien want dan krijg ik een van die advocatenkantoren op mijn nek die het internet scrapen om te zien of ze een claim bij je neer kunnen leggen in het geval van oneigenlijk gebruik. In elk geval wilde de klant van mijn klant die tegel hebben en of ik hem kon leveren.

Later dook die foto weer een aantal keren op en dan komt het terecht bij de trendsetters, de woonbladen en uiteindelijk in de catalogi van de tegelfabrikanten.

 

Nu kun je een visgraat of elleboogverband maken met rechthoekige tegels, maar er zijn ook tegels die er speciaal voor gemaakt zijn om de hoek te maken. De zogenaamde chevron tegels of ook wel Hongaarse punt genoemd.  Ze zijn wel duurder dan de standaard tegels en ook het tegelwerk is prijzig (voor elke vorm van visgraat) want het is passen en meten en recht blijven gaan.

 

Inmiddels is de trend ook zichtbaar bij wandtegels maar dat is weer een ander verhaal.

 

De foto boven het artikel is van klanten die de volgende vloeren hebben gelegd:  van links naar rechts Caesar Life Oak 20x120 cm, Italigraniti Myplank Classic 15x90 en dezelfde tegel formaat 20x120 cm.

 

Ben je nu op zoek naar een mooie visgraat kijk dan eens op mijn webwinkel Tof Tegeltje bij de afdeling houtjes of stuur een berichtje. In deze link zie je ook het verschil tussen recht en chevron:

 

Caesar Arthis Vapor 20x120 cm recht en chevron | toftegeltje.nl